Σοχός - Χθές, Σήμερα, Αύριο!
27.02.2024
Περιεχόμενα
· Αρχική

· Σοχός

· Ιστορία

· Καρναβάλι

· Πανηγύρι

· Τοπικά Νέα

· Φωτογραφίες

· Σύνδεσμοι

· Επικοινωνία

Κοινωνική δικτύωση

Facebook

Twitter

Youtube
Ιστορία
Αναδρομή από το χθες στο σήμερα

Η Μυγδονία (Μυγδονία θα πει νερότοπος και κατ' επέκταση έφορη γη) είναι αρχαία χώρα της Μακεδονίας που ιδρύθηκε κάποτε στη βαθιά προϊστορία από τον μυθικό Μύγδονα, γιο του θεού Άρη και της νύμφης Καλλιόπης. Πολλές αρχαιολογικές μαρτυρίες γι' αυτήν την περιοχή δεν υπάρχουν πολλές. Γνωρίζουμε μόνο ότι στην μακρινή αρχαιότητα γίνονταν εδώ μυστηριακές τελετές προς τον Διόνυσο και κατάλοιπά τους είδε και ο Ευριπίδης, ο οποίος και μας άφησε τις σχετικές αναφορές στις Βάκχες του. Ο Ευριπίδης είχε μείνει ένα διάστημα στην Αρέθουσα της Μυγδονίας, φιλοξενούμενος του βασιλιά Αρχελάου και εκεί σύμφωνα με την παράδοση, τον κατασπάραξαν τα άγρια σκυλιά της Μακεδονίας και θάφτηκε κοντά στην Αρέθουσα.

Στοιχεία που καθορίζουν τη εξέλιξη του Σοχού από τους αρχαίους χρόνους μπορούν να θεωρηθούν τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στους γύρω λόφους και χρονολογούνται από το 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα και το έτος 800 π.Χ., χρονιά ίδρυσης του κράτους των Μακεδόνων. Στα νεότερα χρόνια από το 13ο αιώνα υπάρχουν αναφορές για το χωριό Σοχός σε έγγραφα του Αγίου 'Όρους και πλήθος στοιχείων από το 1600 και μετά. Το όνομα του Σοχού αποδίδεται σε διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές, ίσως η πιο επικρατέστερη, δέχεται ότι η λέξη Σοχός προήλθε από την συγχώνευση της λέξης Όσσας (αρχαίας πόλης της επαρχίας Βισαλτίας του Μακεδονικού κράτους) και άλλου αρχαίου οικισμού με το όνομα Χους, σήμερα Χούμα, τοποθεσίας ευρισκόμενης στα ανατολικά του Σοχού.

Σαν τοπωνύμιο εμφανίζεται η λέξη δύο φορές κατά την αρχαιότητα, μία φορά σαν Σώχα και Σώχοι, πόλη στην Ασσυρία και σαν Σωχω-ούς, χωριό στην Ιουδαία. Επιπλέον αναφέρεται επιγραφή ΠΑΤΕΩΣ ΣΩΧΩΝ από την Καρία. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη βρισκόταν ήδη κατά την αρχαιότητα σε χρήση. Εκτός τούτου γνωρίζουμε ότι η λέξη σωχώ σημαίνει τρίβω, λειώ όπως και σωχώ = ψώχω και ψώχος γή = ψαμμώδης γή. Ακόμη αναφέρεται ο Σώκος ή Σώχος ένας αρχαίος θεός ευβοϊκής καταγωγής, καθώς και ο σώκος Ερμής.

Τρεις χρονικές περίοδοι χαρακτηρίζουν την ιστορία του Σοχού, το 169 π.Χ. καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, το 1430 μ.Χ. που καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και στις 27-10-1912 που απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό.